Proteíny a ich veľké rozdelenie 1.časť

Proteíny a ich veľké rozdelenie 1.časť

Proteíny ako doplnky výživy pomáhajú športovcom dosiahnuť denný príjem bielkovín. Sú dostupné najčastejšie vo forme prášku v rôznych príchutiach, ale tiež ako tabletky, hotové nápoje či tyčinky. Proteínové nápoje zvyčajne obsahujú 20 – 30 g bielkovín v jednej dávke a oproti kuraciemu mäsu sú obohatené o vitamíny, minerály s až 100 percentnou využiteľnosťou.


Whey Protein WPC – Srvátkový proteínový koncentrát

Srvátkový koncentrát je najpoužívanejšia forma srvátkového proteínu (približne 90% výrobcov doplnkov). Má dobrú využiteľnosť pre organizmus (biologická hodnota), veľmi dobrú rozpustnosť a chuť. Je vyrobený zo sladkej mliekarenskej srvátky. Obsahuje o niečo viac tukov, sacharidov a laktózy oproti srvátkovému izolátu. Proteínový koncentrát je vhodný pre ľudí, ktorí si nemusia sledovať každý prijatý gram cukru, prhttps://www.vipfit.sk/product/wpc80-srvatkovy-protein/ Je vhodný pre všetkých športovcov, ktorí potrebujú zvýšiť prísun bielkovín v strave. Stráviteľnosť  tohto druhu proteínu je pomalšia ako pri izoláte, ale omnoho rýchlejšia ako pri iných druhoch proteínov. Preto je tento proteín vhodný po fyzickej záťaži. Je výborným zdrojom rozvetvených aminokyselín BCAA.Srvátkový koncentrát je vyrobený technologickým postupom ultrafiltrácie. Pri tomto postupe sa srvátka denaturuje a čiastočne stráca na kvalite. Úprava a sušenie je oproti izolátu pri omnoho vyššej teplote. Z toho dôvodu obsahuje koncentrát nižšiu biologickú hodnotu, menej rastových faktorov a frakcií proteínov dôležitých pre imunitný systém.

Výhody:

  • rýchla vstrebateľnosť aminokyselín
  • pomerne dobra využiteľnosť proteínu (biologická hodnota)
  • dobrá rozpustnosť a chuť
  • pomerne vysoký obsah bielkovín 65 – 80 %
  • nižšia cena

Nevýhody:

  • vyšší obsah laktózy a tuku – možnosť zažívacích ťažkostí

Odporúčaný najkvalitnejší srvátkový koncentrát:

WPC 80 Extreme&Fit  1 až 7 kg


2. Whey Protein Isolate – Srvátkový proteínový izolát

Srvátkový izolát je najčistejšia forma srvátkového proteínu. Má vysokú biologickú hodnotu a stráviteľnosť. Srvátkový izolát obsahuje len minimálne, alebo žiadne množstvo sacharidov, laktózy a tukov. Preto je vhodný pre ženy, ľudí v diéte a pre vrcholových športovcov. Izolát je jeden z najrýchlejšie vstrebateľných proteínov ideálny ihneď po tréningu. Má vyšší pomer bielkovín oproti srvátkovému koncentrátu. Veľkou výhodou je vysoký obsah vetvených aminokyselín BCAA a výborná chuť.

Najkvalitnejší srvátkový izolát sa získava technológiou CFM mikrofiltráciou (Cross Flow Microfiltered). Proces je pri nízkej teplote, malom tlaku a normálnom pH, na základe čoho je zachovaná vysoká biologická kvalita bielkovín a peptidov. CFM proteín neprichádza do styku s chemikáliami a preto zostáva nepoškodený a v pôvodnom stave, čo má za následok určité výhody oproti izolátu vyrobeného iónovou výmenou, ako napríklad vyšší obsah vápnika a menej sodíka.

Výhody:

  • výborná stráviteľnosť a využiteľnosť (biologická hodnota)
  • rýchla vstrebateľnosť
  • vysoký obsah vetvených aminokyselín BCAA
  • vysoký obsah bielkovín 85 – 95 %
  • minimálny alebo žiadny obsah laktózy, tuku, sacharidov
  • dobrá rozpustnosť a výborná chuť
  • zachovaný obsah laktoferínu (antivírusové, antimikrobiálne, protirakovinotvorné a imunitné účinky
  • bez použitia chemikálií
  • podpora produkcie anabolického rastového faktoru IGF-1

Nevýhody:

  • pomerne vyššia cena oproti ostatným menej kvalitným proteínom

Odporúčaný najkvalitnejší srvátkový izolát:

WPI ISO 90 Extreme&Fit 500 g až 5 kg


3. Micellar Casein – Micelárny kazeínový proteín

Kazeínový proteín je známy aj pod názvom nočný proteín. Ide o najkvalitnejší proteín s postupným uvoľňovaním aminokyselín. Je výborne stráviteľný s vysokým využitím bielkovín pre svalové bunky. Vďaka jeho postupnému a dlhodobému vstrebávaniu aminokyselín (viac ako 7 hodín) je vhodný pred spaním alebo pri nízkom príjme bielkovín cez deň, pričom sa týmto minimalizuje katabolický účinok po fyzickej záťaži (odbúravanie svalovej hmoty).

Zabezpečuje efektívnu svalovú regeneráciu, silný anabolický účinok (zvýšenie sily a hypertrofie) a pozitívnu dusíkovú bilanciu, ktoré sú nevyhnutné pre rast svalovej hmoty. Vhodný je pre všetkých aktívnych ľudí, ktorí sa snažia nabrať svalovú hmotu a zregenerovať organizmus a taktiež pre ženy v redukčných diétach. Micelárny kazeín sa vyrába z čerstvého mlieka procesom ultrafiltrácie. Filtrovaním sa oddeľuje od srvátky. Na rozdiel od kazeínu vápenatého ide o šetrný proces bez pridania chemických látok a použitia vysokých teplôt.

Výhody:

  • vysoký obsah L-glutamínu a BCAA
  • antikatabolický účinok (proti odbúravaniu svalovej hmoty)
  • vysoký obsah vápnika, fosforu, draslíka a sodíka
  • vysoký obsah bielkovín 80 – 90%
  • nízky obsah tuku, laktózy a sacharidov
  • dobrá cena

Odporúčaný najkvalitnejší Micelárny kazeín:

Micelárný kazeín Extreme&Fit 1 kg


4. Beef Protein – Hovädzí proteín

Hovädzí proteín je v súčasnej dobe veľmi žiadaným proteínom nielen pre “hardcore” kulturistov, ale aj pre fitness cvičencov, športovcov a v neposlednej rade ľudí trpiacich rôznymi alergiami na laktózu, mlieko, lepok a iné. V hovädzom izoláte sú zachované všetky látky hovädzieho mäsa, vrátane vitamínov a minerálov.

Hovädzí proteín je vyrobený z hovädzieho mäsa. Hlavným rozdielom kvality proteínu (aminokyselinové spektrum) je to, z akej bielkovinovej časti respektíve zložky je vyrobený. Môže ísť o bielkovinu z mäsovej zložky, kolagénu, myoglobínu, elastínu a podobne. Vysoké hodnoty aminokyselín BCAA, glutamínu, cysteínu a tryptofánu hovoria o tom, že proteín bol vyrobený z chudého kvalitného mäsa. Užívanie Beef proteínu po tréningu pomáha udržiavať svalovú hmotu spolu so zachovaním hodnôt železa.

Výhody:

  • veľmi vysoký podiel bielkovín 90 – 98 %
  • neobsahuje tuk a cukor
  • vysoký obsah BCAA, glutamínu, cysteínu a tryptofánu
  • neobsahuje laktózu, lepok, mlieko, sóju a ostatné alergény
  • dobrá cena

Nevýhody:

  • horšia chuť

Odporúčaný najkvalitnejší Hovädzí proteín:

Beef protein amimal Extreme&Fit 1 kg


5. Soy Protein – Sójový proteín

Sójový proteín je často používaným proteínom osobami s neznášanlivosťou laktózy a vegetariánov. Ide o rastlinný proteín, ktorý obsahuje všetky aminokyseliny, preto je označovaný ako kompletný proteín. Pozitívne ovplyvňuje krvný tlak a hladinu LDL cholesterolu. Sójové fytoestrogény daidzein a genistein majú estrogéne účinky. Preto sa predpokladá, že tento proteín je z dlhodobého hľadiska vhodný len pre ženy.

Sójový proteín je vyrábaný extrakciou sójovej múky. Následne je múka vyzrážaná, vymytá a usušená. Pri tomto výrobnom procese zo sóje vzniká približne 90 percentný proteín.

Výhody:

  • pôsobí proti rakovine
  • obsahuje vysoké množstvo BCAA, glutamínu a arginínu
  • zvyšuje hladinu vnútornej produkcie tyroxínu, ktorý zrýchľuje metabolizmus
  • diéty bohaté na sóju znižujú riziko infarktu
  • dobrá cena

Nevýhody:

  • estrogéne účinky
  • horšia rozpustnosť
  • horšia chuť


Odporúčaný najkvalitnejší Sójový proteín:

Soy 90 izolat Extreme@Fit 1 kg

Druhú časť článku nájdete kliknutím na tento odkaz:

S pozdravom VipFit tím 🙂


Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *