Šúľance z tvarohového cesta s makovou / orechovou posýpkou
Každý z nás si určite rád pochutná na tradičnej slovenskej kuchyni, ktorej neodmysliteľnou súčasťou sú aj šúľance. Tento múčnik však v jeho klasickej podobe nemá práve najideálnejšie nutričné hodnoty, no napriek tomu si ho môžeme vychutnať, ak nahradíme pár jeho ingrediencií zdravšími a výživnejšími alternatívami. Základom cesta je tvaroh, takže môžeme počítať s dostatočnou dávkou bielkovín, čo je pri takýchto receptoch nezvyčajné, ale milo prekvapujúce. Odporúčam pri podávaní nevynechať kokosový olej, ktorý nahradí klasické maslo a dodá tak šúľancom ešte viac nutričných pozitív ☺.
Ingrediencie na 4 porcie:
500g nízkotučného hrudkového tvarohu,
200g celozrnnej špaldovej múky,
štipka soli,
1 vaječný bielok,
50g pomletého maku,
50g pomletých vlašských orechov,
50g pomletého brezového cukru,
kokosový olej.

Šúľance z tvarohového cesta s makovou posýpkou
POSTUP PRÍPRAVY:
Vo väčšej miske si zmiešame tvaroh s múkou, soľ a vaječné bielka. Zmes si vysypeme na dosku na pečenie a rukou miesime. Mala by nám vzniknúť väčšia, ani nelepivá a ani sa nerozpadávajúca hrudka cesta. Nožom si ju rozrežeme na štyri menšie časti. Z každého kúska si rukou vyšúľame šúľok o hrúbke približne 1,5 až 2 cm. Narežeme si ho na menšie kúsky a tie si ešte raz ručne vyšúľame na ešte tenšie.
Varíme vo vriacej osolenej vode až dovtedy, kým nevyplávajú navrch. Pomocou sitka si ich povyberáme z vody. Pracujeme s nimi opatrne, keďže tvarohové cesto je krehké. Hotové šúľance posypeme makom alebo pomletými vlašskými orechmi, ktoré si vopred zmiešame s brezovým cukrom. Polejeme ich roztopeným kokosovým olejom.
VipFit tím Vám praje dobrú chuť 😉
Add Comment